skip to Main Content
Leggen van laminaat

Zelf laminaat leggen

Het leggen van laminaatvloeren is eenvoudig, en nadat u het eenmaal hebt gedaan, zult u zich afvragen waarom iemand ooit professionele een pakketlegger betaalt om het te doen. In tegenstelling tot keramische tegels, is laminaatvloer een droge installatie – geen voegmiddel, geen mortel, geen lijm die zich ophoopt terwijl u aan het werk bent. En in tegenstelling tot massieve hardhouten vloeren die moeten worden vastgespijkerd, klikt laminaat in elkaar en ligt het op zijn plaats.

Laminaatvloeren zijn zwevende vloeren die niet aan de ondervloer of ondervloer worden bevestigd. Het leggen van laminaat lijkt veel op het samenstellen van een grote puzzel en zou voor bijna elke kamer niet meer dan een dag moeten duren.

 

Voordat je begint

Voor een juiste installatie moet de ondervloer of het oude vloeroppervlak vlak, glad en schoon zijn. Laminaatvloeren kunnen meestal met succes over oude vloerbedekkingen, zoals vinylplaten, worden gelegd, op voorwaarde dat het oppervlak vlak, glad en niet zacht of kussend is. Een eenvoudige onderlaag van schuimfolie is meestal voldoende als basis voor laminaat planken. Als het vloeroppervlak echter beschadigd of oneffen is, moet u deze mogelijk verwijderen en een stevige onderlaag van dun triplex aanbrengen voordat u de schuimplaten legt en de laminaatvloer legt.

Voordat u met het leggen begint, verwijdert u alle plinten en trimmen rond de omtrek van de kamer, evenals eventuele verwarmingsweerstanden die in de vloer zijn gemonteerd. De gehele vloer grondig vegen en/of stofzuigen.

 

De vloerlay-out testen

Test enkele laminaat planken om te zien hoe ze in de kamer zullen liggen. Voor een kleine tot middelgrote kamer is het het gemakkelijkst om de vloer zelf te gebruiken in plaats van te meten en te berekenen.

Leg de planken naast elkaar in de kamer. U kunt de zijvoegen aan elkaar vastzetten of de planken eenvoudig tegen elkaar stoten; pas op dat u niet over de vloer loopt als de verbindingen niet aan elkaar zijn vergrendeld.

Leg vervolgens een lengte van planken end-to-end. Pas op dat u de planken niet aan elkaar vastzet. Dit zou een slot creëren dat moeilijk ongedaan kan worden gemaakt en de randen kan beschadigen.

Als je eenmaal een idee hebt van de algehele indeling, trek je de planken omhoog en stapel je ze op een nabijgelegen plek.

 

Leg de onderlaag of dampscherm

Vloerfabrikanten raden altijd aan om een ​​ondervloer te leggen alvorens het laminaat te leggen. Deze dunne, dichte schuimlaag helpt geluid te absorberen, vormt een thermische barrière, maakt het gemakkelijker om op het laminaat te lopen en helpt de vloer kleine openingen en oneffenheden in de onderliggende vloer te overbruggen.1

Rol vellen ondergrond uit en stoot de randen tegen elkaar zodat ze elkaar raken maar niet overlappen. Zet de naden vast met tape, zoals aanbevolen door de fabrikant. Sommige onderlagen worden geleverd met plakranden die u kunt plakken om de stukken met elkaar te verbinden.

Gebruik een mes om de onderlaag bij te snijden zodat deze tegen de muren en obstakels past.

 

Begin met de eerste rij planken

Snijd de tongen (niet de groeven) af van de planken die de eerste muur zullen omranden. Vaak is dit eenvoudig genoeg om te doen met een scherp mes, of u kunt een tafelzaag of cirkelzaag gebruiken.

Begin met het leggen van de eerste rij op de langste muur, met de bijgesneden randen van de planken tegen de muur. Begin aan de rechterkant en werk naar links. Leg een plank van volledige grootte tegen de muur, op een afstand van ongeveer 1/4 tot 3/8 inch (zoals aangegeven door de fabrikant) van de muur en zorg ervoor dat de groefrand naar buiten wijst. Plaats afstand houders van sloophout tussen de vloer en de muur om deze opening te behouden.

Ga verder met extra planken over de volledige lengte en werk naar links naar het einde van de kamer. Terwijl u werkt, vergrendelt u elk stuk aan zijn buurman met behulp van een hamer en een stootblok of trekstang om de verbindingen vast te maken. De eindverbindingen moeten strak zijn, zonder openingen. Sommige fabrikanten raden aan om met een rubberen hamer op de planken te tikken om de eindverbindingen te sluiten.

 

Voltooi de eerste rij

Zodra u het linkeruiteinde van de eerste rij bereikt, zal de laatste plank waarschijnlijk te lang zijn. Meet de benodigde lengte en breng die maat over naar een volledige plank, gemeten van rechts naar links, zodat het uiteinde van de plank behouden blijft om aan de laatste volledige plank te bevestigen. Houd rekening met de uitzetting aan de muur.

Zaag de plank op lengte met een cirkelzaag of decoupeerzaag. Bewaar het afgesneden uiteinde; dit vormt de eerste plank in de tweede rij, beginnend aan de rechterkant van de kamer.

Plaats het laatste gesneden stuk in de eerste rij vloerbedekking en maak de tand-en-groef eindverbinding vast, zoals eerder. Een trekstang is vooral handig aan het einde van een rij.

 

Plan de volgende rijen

Als u van rechts naar links beweegt, wordt het laatste stuk in elke rij altijd afgesneden, waarbij het afgesneden stuk van links naar beneden verschuift om de volgende rij vloerbedekking aan de rechterkant te beginnen.

De rijen laminaat planken moeten een verspringend, zaag tandvormig uiterlijk hebben, zodat de naden in aangrenzende rijen nooit op één lijn liggen. Dit zou niet alleen lelijk zijn, maar het zou ook de structurele stabiliteit van de vloer in gevaar brengen.

Het is het beste om gesneden stukken niet minder dan 38 centimeter lang te houden, maar met een goede stabiele, vlakke ondervloer kunnen de gesneden lengtes zo kort zijn als 1 voet. Als je merkt dat je eerste rij een heel kort stuk aan de linkerkant achterlaat, is het het beste om de rij opnieuw te configureren zodat deze begint met een gedeeltelijk bord aan de rechterkant. Dit zorgt ervoor dat de gesneden plank aan de linkerkant een acceptabele lengte heeft.

 

Ga door met het leggen van meer rijen

Leg de planken voor de tweede en volgende rijen, met behulp van een vergelijkbare maar iets andere techniek dan je gebruikte voor de eerste rij. Houd voor deze rijen elk stuk in een hoek van 45 graden en steek de lange tand rand in de groef van de planken in de vorige rij, laat het stuk vervolgens plat op de vloer zakken om de verbinding te vergrendelen. Tik ten slotte het stuk in zijn buurman in dezelfde rij met de hamer en het tikblok of trekstang (op alles behalve het eerste stuk in elke rij).

 

Leg de laatste rij

Tenzij je veel geluk hebt, moet je je laatste rij planken scheuren om het leggen van de vloer in de kamer te voltooien. Markeer planken in deze laatste rij om te scheuren, zorg ervoor dat u rekening houdt met de uitzetting van 65 centimeter tussen de vloer en de muur. Scheur de laatste rij planken met een cirkelzaag, tafelzaag of decoupeerzaag.

leg de laatste rij gescheurde planken met dezelfde tand-en-groef montagetechniek. Dit kan een beetje lastig zijn met de laatste rij planken omdat je strak tegen de muur werkt. Maar zelfs in krappe ruimtes, zoals onder een overhangende kast, moet u nog steeds voldoende ruimte hebben om het bord omhoog te kantelen om het in de vergrendelde positie te krijgen.

Voltooi het leggen door alle afstand houders te verwijderen en vervolgens plinten langs de omtrek van de kamer te leggen. De openingen langs de muren moeten volledig worden verborgen door het lijstwerk.

Back To Top