skip to Main Content
Hoe moet je zelf tegels leggen

Zelf buitentegels leggen?

Als uw tuin een kleine opknapbeurt nodig heeft, leer dan zelf buitentegels te leggen voor een meer budgetvriendelijk project voor woningverbetering.

Nieuwe tegels kan het uiterlijk van uw ruimte, groot of klein, veranderen om een ​​prachtige ruimte te creëren – rijp om te ontspannen en te entertainen.

Mensen kiezen vaak voor een porseleinen buitentegel boven het leggen van terrasstenen voor een iets meer gepolijste en verfijnde uitstraling. Reserveer een weekend om porseleinen tegels in je buitenruimte te leggen om je landschap te transformeren.

 

Voorbereiding

Het addertje onder het gras bij het leggen van buitentegels is dat je bijna altijd wat moet knippen, wat het lastige is. Om de noodzaak om uw tegels te snijden tot een minimum te beperken, moet u ervoor zorgen dat u de maat twee keer neemt en één keer snijdt door uw tegels eerst in de ruimte te leggen, om het beste formaat te vinden dat onnodige sneden voorkomt.

Als je ze toch moet zagen, heb je een diamantschijf nodig voor porseleinen tegels of een cirkelzaag voor de meeste andere platen. U kunt investeren in een snijwiel of er een huren bij een lokale ijzerhandel.

Je hebt ook beschermende uitrusting nodig (gehoorbeschermers, handschoenen en oogbescherming) en je moet nauwsluitende kleding dragen om te voorkomen dat er iets tussen de machines blijft zitten.

Markeer uw exacte ruimte met houten pinnen en touw, zorg ervoor dat de hoeken vierkant zijn; u kunt dit doen met behulp van een bouwvierkant of door twee houten planken aan elkaar te spijkeren om een ​​rechte hoek te vormen.

 • GEREEDSCHAP EN MATERIALEN:
  – Terrastegels naar keuze
  – Hark
  – Voorhamer of zwaar stuk hout voor het comprimeren van de basis
  – Waterpas
  – Troffel
  – Bezem
  – Zand om in mortel en voegmortel te mengen
  – Cement voor het mengen in mortel en voegen
  – Schep
  – Puin
  -Houtresten om in pinnen te maken
  -Kleine zaag om de houten pinnen te snijden
  -Rolmaat
  -Rubberen hamer
  -Hechtslurry (voorgemengde SBR) – bij het leggen van porseleinen tegels
  -Grove borstel om SBR aan te brengen – bij het leggen van porseleinen tegels
  -Optioneel – voegmassa te gebruiken voor voegmiddel

 

GRAAG DE RUIMTE UIT

U moet wat aarde weggraven, zodat uw terras na het plaatsen van de tegels gelijk ligt met uw huis en/of tuin. Graaf ongeveer 11,5 cm aarde uit (10 cm om rekening te houden met de harde kern en 1,5 cm voor uw mortel bed) plus een extra hoeveelheid die overeenkomt met de diepte van uw tegels (bijvoorbeeld als uw tegels 2 cm zijn, zou u in totaal 13,5 cm graven). Bewaar de overtollige grond voor het geval je teveel hebt uitgegraven. Grote stukken puin verwijderen, glad harken, grond met een groot stuk hout of een voorhamer platslaan en met een waterpas controleren.

 

VOEG EEN DIEPTEGIDS TOE VOOR HET LEGGEN VAN UW BASIS

Je moet ervoor zorgen dat de hardcore die je in stap drie legt de juiste diepte heeft (aanbevolen industrie is 10 cm), daarnaast moet je ervoor zorgen dat er een lichte helling is naar je terras zodat regenwater er vanaf kan lopen, weg van je huis. De industrieaanbeveling is een ‘val’ (of helling) van 1 cm in elke 80 cm, wat betekent dat u de diepte die u graaft met 1 cm moet vergroten over elke afstand van 80 cm om een ​​zachte helling te creëren. Om hierbij te helpen, moet je een dieptegids toevoegen in de vorm van touwtjes en haringen om je hardcore te leggen.

Knip een paar houten pinnen uit oud hout en sla ze op verschillende punten in je omlijnde ruimte op de gewenste diepte (de door jou gekozen hardcore diepte, plus aanpassing voor de afvoer zoals hierboven), zodat de bovenkant van de pinnen als richtlijn dienen voor waar je je hardcore aan moet vullen. Controleer of parallelle pinnen waterpas zijn.

Leid het touw van de bovenkant van het terras naar de bodem, in lijn met de bovenkant van de haringen en meet om ervoor te zorgen dat u tevreden bent met het niveau van de helling, pas de haringen indien nodig aan.

 

LEG EEN STEVIGE ONDERGROND

Zodra al je haringen erin zitten, verspreid je schone hardcore (die je vooraf in zakken kunt kopen bij bouwmarkten) of steenslag om een ​​stevige ondergrond te vormen, dit is van cruciaal belang als basis voor gebieden die kracht, veerkracht en draagvermogen vereisen . Verpak het om ervoor te zorgen dat het plat is, je kunt dit doen met een voorhamer of door er een plank op te leggen en erop te stampen. Controleer of de basis vlak is met een waterpas.

 

VOORBEREIDING OM DE TEGEL TE LEGGEN

Nu ben je klaar om de tegels te leggen. Bepaal het formaat waarop je ze wilt leggen en de opening die je ertussen wilt hebben (1,5 cm is een goede richtlijn). Snijd enkele dunne stukken hout om als tegel afstand houders te gebruiken. Meng je mortel bed met zand en cement (in een verhouding van vier delen zand op één deel cement), leg je mortel op de hardcore met een dikte van ongeveer 1,5 cm; doe dit rij voor rij.

 

LEG DE TEGEL

Zodra je mortel naar beneden is, leg je de tegel. Gebruik een rubberen hamer of een stuk hout om de tegel naar beneden te tikken, zodat deze de val van de harde kern volgt en plat ligt. Voeg er een spacer naast en doe hetzelfde met de volgende tegel totdat je de spatie hebt voltooid. Als u porseleinen tegels gebruikt, moet u een extra stap toevoegen, met behulp van een hechtpasta omdat de tegels niet poreus zijn. U kunt dit voorgemengd kopen en u hoeft dit alleen met een grove borstel op de achterkant van de tegels te schilderen voordat u ze legt.

 

ZORG ERVOOR DAT DE TEGELS UITLIJNEN

Gebruik het touwtje en uw houten pinnen om ervoor te zorgen dat de tegels de helling volgen, zodat het regenwater kan weglopen. Als er iets moet worden gecorrigeerd, tikt u erop met de hamer of vermindert u de hoeveelheid mortel die is aangebracht met uw troffel. U kunt ook een stuk hout als liniaal langs de tegels gebruiken om te controleren of ze in een rechte lijn worden gelegd terwijl u verdergaat.

 

Geduld

Laat de tegels na het leggen minimaal 24 uur opstijven; wacht langer als het weer regenachtig of vochtig is. Loop niet over de tegels voordat ze zijn geplaatst. Als je zeker weet dat ze stabiel staan, kun je de afstand houders verwijderen.

 

WIJZEN

om de tegels te plaatsen, kunt u ertussen voegen met een mengsel van een voegmiddel dat vooraf wordt geleverd en in een reeks kleurkeuzes. Als u porseleinen tegels gebruikt, kies dan voor de voegmassa, omdat zand en cement vlekken op de tegels kunnen veroorzaken.

Back To Top